Bursa Gıda Bankası
2009 yılında Bursa’da kurulan Gönüllü Hareketi Derneği, 2020 yılında Gıda Bankacılığı Programı başlatmıştır. Bir yıl boyunca hazırlıklarını sürdüren Gönüllü Hareketi Derneği, 2021 yılında Bursa Gıda Bankası’nı kurmuştur. Bursa Gıda Bankası, bir sivil toplum kuruluşu inisiyatifi ile Bursa’da kurulan ilk Gıda Bankası olma özelliğini taşımaktadır.
Bursa Gıda Bankası, gıda israfının azaltılmasını sağlar, ekonomik açıdan bazı zorluklar yaşayan ihtiyaç sahibi birey ve ailelere destek verir, sürdürülebilir bir model onları yoksulluktan kurtarmak için faaliyet gösterir.
Yapılan çalışmalara destek vermek isteyen özel sektör, sivil toplum, kamu kurum ve kuruluşları Bursa Gıda Bankasının paydaşı olabilir. Bursa Gıda Bankasına destek veren tüm sponsor, paydaş ve işbirlikçi kurumları “Paydaşlar" sayfamızda görebilirsiniz.
Nasıl Çalışır?
Gönüllü Hareketi Derneği niçin Gıda Bankacılığı Programını yürütüyor?
Gönüllü Hareketi Derneği uzun yıllardır üniversite öğrencilerine burs veriyor, ihtiyaç sahiplerine dönem dönem destek veriyor. Son yıllarda derneğe gelen yardım taleplerinin artmış, bu durum dernek içerisinde bir farkındalık oluşturmuştur. 2020 yılı içerisinde Gıda Bankacılığı alanında yapılan araştırmalar ve ziyaretler sonrasında sürdürülebilir bir model ile ekonomik zorluklar yaşayan bireylere destek olunması kararlaştırılmıştır. Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle ekonomik yönden olumsuz etkilenen bireylerin sayısının artması Gıda Bankacılığı konusunda çalışmalarımızı hızlandırmamızı sağlamıştır.
Gıda Bankacılığı Programı nasıl başladı?
2020 yılı Ocak ayında Gönüllü Hareketi Derneği Başkanı Sertaç Şipka, üç hafta boyunca Amerika’daki sivil toplum faaliyetlerini yerinde inceledi ve Gıda Bankalarını ziyaret etti. Ziyaretin detayları ve notlarını dönüş sonrasında dernek üye ve gönüllüleri ile paylaştı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde Gıda Bankacılığı Programı başlatıldı. Bursa Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler doğrultusunda, zaruri olan tüzük değişiklikleri Genel Kurul’da yapılarak Gıda Bankacılığı Programı için gerekli altyapı oluşturulmuştur. Türkiye’de Gıda Bankacılığı alanında öncü kurumlardan olan Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ile de süreç boyunca bilgi alışverişi sağlanmış ve destek alınmıştır.
Bursa Gıda Bankası'nın fiziksel mekanı neresi?
Bir Gıda Bankası üç farklı model ile kurulmuş olabilir: 1) Depo, 2) Market, 3) Aşevi. Gıda Bankası bu modellerden yalnızca biri ile çalışmalarını sürdürebileceği gibi, ikisi veya üçü bir arada da olabilir. Bursa Gıda Bankası dağıtım operasyonunu bir depoda sürdürmektedir ancak bir market kurulması planlanmaktadır.
İhtiyaç sahipleri nasıl belirleniyor?
Bursa Gıda Bankası’ndan yararlanmak isteyenler, “Başvuru" sayfasında yer alan formu doldururlar.
Eksiksiz bir şekilde alınan başvurular Gönüllü Hareketi Derneği Gıda Bankacılığı Programı Sosyal Destek Ekibi tarafından değerlendirilir. Yapılan değerlendirme ve gerçekleştirilen hane ziyaretleri sonrasında, onay alan kişiler Bursa Gıda Bankası yararlanıcısı olarak destek almaya başlar.
Bursa'nın hangi ilçesinde yaşayanlara destek veriliyor?
İlk olarak Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve Mudanya’da yaşayan vatandaşlara destek verilecektir. Daha sonrasında bu ilçelere Gemlik, Kestel ve Gürsu’nun eklenmesi planlanmaktadır. Gıda Bankası kapasitenin artması ile birlikte tüm Bursa’yı kapsaması planlanmaktadır.
Yararlanıcı kişisel bilgilerinin gizliliği nasıl sağlanıyor?
Gıda Bankası modelinin dünya çapında yaygın bir model olmasının sebebi, “insanların destek alırken rencide olmadığı" bir model olmasıdır. İnsan onuruna yakışır bir şekilde yararlanıcılar destek alır ve bilgileri gizli tutulur. Kişisel veriler konusunda KVKK kapsamında yasal düzenlenme mevcuttur. Gönüllü Hareketi Derneği KVKK Aydınlatma Metni doğrultusunda çalışmalar yürütülür ve operasyonda yer alan kişiler yalnızca ihtiyacı olduğu kadar bilgiye ulaşabilir.
İhtiyaç sahiplerine ne kadar destek verilir?
Gıda Bankası yararlanıcıları için evrensel olarak kabul edilmiş bazı normlar mevcuttur. Bir kişinin bir öğün miktarı 300 gram olarak hesaplanmıştır. Buna göre yıllık olarak verilecek erzak desteği, 328 kg.dur. Ailede yaşayan yetişkin birey sayısı x 328 kg / 12 olarak, aylık hane desteği verilmesi planlanmaktadır. Bu destek, yararlanıcılara erzak paketleri şeklinde ulaştırılacak veya kurulacak markete gelerek ürün alması şeklinde verilecektir.
İhtiyaç sahiplerine destekler nasıl ulaştırılır?
Bursa Gıda Bankası’nın depo ve market formatına uygun çalışmaları olacaktır. Ulaşım sağlayabilecek bireyler, Bursa Gıda Bankasına bizzat gelerek ürünleri alabilecektir. Gelemeyecek olanların ise yaşadıkları mahalledeki bir dağıtım noktasından ürünleri teslim almaları istenebilir veya adreslerine teslim edilir.
Gönüllü olarak destek verilebilir mi, gönüllülerin rolü nedir?
Bir Gıda Bankasının olmazsa olmazı gönüllüleridir. Çünkü bir Gıda Bankasının insan kaynağı, profesyonellerden, stajyerlerden ve en çok da gönüllülerden oluşur. Gıda paketi hazırlama, depo operasyonu, saha çalışmaları, lojistik, vb. birçok alanda gönüllüler Gıda Bankası çalışmalarına katılır.
Gıda Bankası şeffaf ve hesap verilebilir bir yapıda mı?
Gönüllü Hareketi Derneği, Açık Açık Online Hesap Verebilirlik ve Şeffaflık Platformu’na üye olan Bursa’daki ilk STK olmuştur. Her yıl düzenli olarak finansal tablo ve raporlarını web sitesinde yayınlar. Bağış Hakları Beyannamesi’nin imzacısıdır. Şeffaftır, hesap verebilir ve hesap sorulabilirdir.
Afet durumlarında Gıda Bankası'nın önemi nedir?
2004 yılında Türkiye’de Gıda Bankası kavramının yasal bir mevzuata kavuşmasına neden olan olay, 1999 yılında yaşadığımız depremler olmuştur. Gıda Bankaları, deprem, sel, yangın gibi afet durumlarında dağıtım operasyonu konusundaki tecrübesini ve kapasitesini sahaya hızlıca yansıtabilme kabiliyetine sahiptir. Son yıllarda yaşadığımız Elazığ depremi, Giresun sel felaketi, İzmir depremi bize bunun en önemli örneklerini göstermiştir.
Sorularım var. Daha detaylı bilgi alabilir miyim?
Elbette. Gönüllü Hareketi Gıda Bankacılığı Programı ile ilgili tanıtım sunumumuzu aşağıda bulabilirsiniz. Alt kısımda yer alan podcast’i de dinleyebilirsiniz. İstediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sayfanın en alt kısmında iletişim bilgilerimiz bulunuyor.
Basın & Medya
Bağış & İletişim
Gıda Bankası Bağış Hesabı
- Alıcı Adı: Gönüllü Hareketi Derneği
- Banka: Türkiye İş Bankası – Bursa Şubesi (2200)
- IBAN: TR81 0006 4000 0012 2004 0854 32
Gönüllü Hareketi Derneği İletişim Bilgileri
- Adres: Karaman Dernekler Yerleşkesi, Karaman Mh. Tuna Cd. No:27/76 16200 Nilüfer/Bursa
- Telefon: 0553 300 4432
- E-Posta: gidabankasi@gonulluhareketi.org
- Web: www.gonulluhareketi.org